2012. december 30., vasárnap

2 in 1 diótorta




Ez az édesség szinte hajszálra ugyanaz, mint a blogon már régóta fent lévő diótortám. Kizárólag azért került most fel újra, mert néha bajban vagyok a mennyiségek csökkentésével. Szerintem ezzel sokan vagyunk így (akár szőke, akár barna a hajunk), ezért gondoltam, hogy ezzel talán segítséget nyújthatok. Eredetileg kisebb mennyiséget akartam sütni, mondván, hogy karácsonyra jobb ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit. Végül ha kisebb méretűek is lettek a torták, de mennyiségre mégis majdnem ugyanannyit sütöttem, mint a korábbi 24 cm-esem. Egyébként ezt a finomságot a Kedvesem rendelte meg tőlem. Erre a tortára vágyott már egy ideje, és már csak ezért is alig várta, hogy végre karácsony legyen. Én pedig teljesítettem a kérését.
2 tortát készítettem a három lapra vágott piskótából és direkt nem kentem körbe a nagyobbikat a kimaradt krémmel, mivel az én Apjukom imádja csak úgy elnyalogatni.
A piskótát egyébként sokáig kellett sütni, mivel nagyon magas volt. 

Hozzávalók 20 cm-es tortaformához: 

Piskótához: 
5 tojás
16,5 dkg cukor
3 ek víz
16,5 dkg liszt
6 dkg durvábbra darált dió
4,5 g sütőpor
csipet só 

Diókrémhez: 
4 tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 l tej
20 dkg vaj
16 dkg cukor
15 dkg darált dió 

Díszítéshez: 
8 dkg étcsokoládé/tortabevonó
3 dkg fehér csokoládé

elkészítés:

  1. A piskótához a tojások fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
  2. A tojássárgákat a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a vizet, majd felváltva a tojáshabbal, apránként beleforgatjuk a sütőporral és a dióval elkevert lisztet.
  3. Egy kivehető aljú tortaformát kivajazunk-kilisztezünk (a forma oldalát nem kell), beleöntjük a tésztamasszát és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  4. A formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni, majd 3 egyforma vastagságú lapra vágjuk.
  5. A krémhez az egész tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, apránként beleforgatva a lisztet csomómentesre dolgozzuk és hozzáöntjük a tej felét.
  6. A maradék tejet felmelegítjük (ne forraljuk fel!), majd a tűzről levéve hozzáöntjük a tojásos keveréket.
  7. A lábost visszatesszük a tűzre, és kis lángon, állandó kevergetés mellett addig főzzük a krémet, míg besűrűsödik. (Nem kell tovább főzni, csak amíg egyet buggyan.)
  8. A krémet kihűtjük. (Hűlés közben többször átkeverjük, hogy ne bőrösödjön be.)
  9. A vajat a cukorral habosra kavarjuk és a darált dióval együtt beleforgatjuk a szoba-hőmérsékletűre hűlt krémbe.
  10. Ha 2 lap közé kenjük a krémet, ahogy most én is tettem, akkor a piskóta tetejét megkenjük olvasztott csokival, amit tetszőleges fehér csoki mintákkal díszítünk. 

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 45-55 perc 

Tipp: 
Készíthetünk 3 db tortát is a tésztalapokból. A krémet ilyen módon harmadoljuk és elosztjuk a lapokon, majd pedig a tetejükre mintákat rajzolunk olvasztott csokival. 
Úgy is csinálhatjuk, hogy 2 tortánk legyen. Az egyik így magas lesz, hiszen 2 tésztalap közé kenjük a krémet és a harmadik lapra pedig csak a krémet kenjük. Ha így járunk el, egészen biztosan kimarad majd valamennyi krém, ami nem probléma, hiszen körbekenhetjük vele a tortát, de magában elnyalogatva is nagyon finom, vagy készíthetünk belőle desszertet babapiskóta felhasználásával is. 
A díszítésnek csak a fantáziánk szabhat határt. Pl. amíg a torta tetején lévő csoki nem dermedt meg, nyomhatunk rá körben fél diószemeket vagy megszórhatjuk grillázzsal. Csoki helyett az egész tortát bekenhetjük a kimaradt krémmel, és pluszként kicsinosíthatjuk diószemekkel.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése