A máj nálam alapvető étel, akár sertés, akár szárnyas. Elég zsenge gyerekkoromban mutatkoztunk be egymásnak, és azóta töretlen a "szerelem". A rántott sertésmáj pl. hagymás-borsos tört krumplival az igazi, de ha megmaradt, sokszor ettem úgy, hogy apukám zsírral vagy vajjal megkente a kenyeret, és rásorakoztatott egy jó adagot belőle. Reggelire citromos teával mennyei eledel. Én most kacsamájat rántottam ki és tettem vele ugyanazt, amit anno az apukám.
Hozzávalók 4 személyre:
8 darab pecsenye kacsamáj
3 dl tej
4 gerezd fokhagyma (elhagyható)
őrölt fehér bors
só
finom- vagy rétesliszt
1 tojás + 2 ek. tej
durva szemű zsemlemorzsa
kacsa- vagy libazsír, esetleg napraforgóolaj a sütéshez
személyenként 2 szelet zsúrkenyér
vaj/kacsazsír/libazsír/paprikás mangalicazsír a kenéshez
elkészítés:
őrölt fehér bors
só
finom- vagy rétesliszt
1 tojás + 2 ek. tej
durva szemű zsemlemorzsa
kacsa- vagy libazsír, esetleg napraforgóolaj a sütéshez
személyenként 2 szelet zsúrkenyér
vaj/kacsazsír/libazsír/paprikás mangalicazsír a kenéshez
elkészítés:
- A májat tálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje. Másnapig, vagy minimum 3 órára hűtőbe tesszük.
- Jól lecsepegtetjük, meghintjük őrölt borssal, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.
- A zsiradékot felforrósítjuk, beletesszük a májat, és rögtön mérsékeljük alatta a lángot. A májat mindkét oldalukon pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedve hűlni hagyjuk.
- Ha a máj langyosra hűlt, rézsútosan felszeleteljük, megsózzuk és elrendezzük a megkent kenyérszeleten.
:) Most esett le a tantusz, hogy miért írtad, hogy tetszik a konyharuhám. A tiéd is szép! :D
VálaszTörlés:-D Jaja, mert egyforma. Nekem ez a 3 konyharuha a kedvencem, közülük is a kockás. Nem tom, miért, de odavagyok a világoskékért, ha konyhai cuccokról van szó. :-)
VálaszTörlésKöszönöm, egyszerű, érthető, az eredmény finom! :)
VálaszTörlésKöszönöm! :) Örülök, ha tetszett a recept. :)
Törlés