2012. augusztus 3., péntek

Krumplis kenyér






Második kenyeremet is az „Ízvarázslat” könyvsorozat „Mindennapi kenyerünk” c. kiadványából sütöttem. A fene se mert akkor még a saját szakállára variálni, bejáratott recept kellett. A leírás Székelyudvarhelyről származik, szóval csak jó lehet. Azért a dizájnmániám már akkor is felülkerekedett, mert némileg változtattam a külalakján. Eredetileg a tésztát 2 részre kell osztani, és sütőzacskóban kell megsütni. Nekem csak sütőfóliám volt, abban meg eszem ágában sem volt kenyeret sütni. Ettől függetlenül nagyon érdekel ez a sütőzacskós változat, mert biztos ropogósra sül benne a tészta. Az élvezeten viszont semmit sem rontott a formában való sütés, mert így is igazán lágy és ropogós héjú kenyeret sikerült az asztalra tennem. El is fogyott másfél nap alatt, mivel már nem csak a reggelink, hanem az ebédünk is kenyérből van. Jellemző rám, hogy amire rákattanok, azt ezerrel csinálom, amíg ki nem ismerem teljesen, és ennek a tulajdonságomnak a kenyérsütés kapcsán most a Kedvesem a fő élvezője, mert ő aztán imádja ezeket a csodásan illatozó cipócskákat.

Hozzávalók 24x11x7 cm-es sütőformához:


kb. 10 dkg krumpli
30 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
1 tk só
2,5 dkg élesztő
1 ek cukor
2 dl víz
lenmag (elhagyható)

elkészítés:

  1. A krumplit héjában megfőzzük, hűlni hagyjuk, megpucoljuk, majd villával összetörjük.
  2. Az élesztőt a cukros, langyos vízben felfuttatjuk és hozzáöntjük a sós lisztkeverékhez. (Ha szükséges, adunk még hozzá vizet.)
  3. A tésztát előbb tálban, majd ha már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, enyhén lisztezett munkalapon kb. 15 percig dagasztjuk, majd letakarva kétszeresére kelesztjük.
  4. Ezután finoman átgyúrjuk, sütőpapírral bélelt pástétomformába tesszük és letakarva így is kelesztjük még legalább negyed órát.
  5. A tetejét 3 helyen hosszában bevágjuk, megkenjük langyos vízzel, megszórjuk lenmaggal, előmelegített sütő rácsának közepére toljuk (a sütő aljába egy kis tál vizet teszünk) és ropogósra sütjük. A kész kenyeret tortarácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése