2012. július 31., kedd

Vaníliás krémtúró házilag







Már ez sem olyan, mint régen! Semmi sem olyan! Úgy tűnik végérvényesen elindultam az öregedés útján, ha már én is ilyeneket mondok. De most komolyan – a '80-as években minden sokkal finomabb volt, még a '90-es években is lehetett találni olyan dolgokat, amiken nem változtattak semmit.

Sajnos a vaníliás krémtúrót sem kímélte ez az értelmetlen újítás-mánia. Előbb a Túró Rudi, most meg ez. Arról már nem is beszélve, hogy csökkentették a dobozban lévő mennyiséget – ami persze eredetileg sem volt valami sok, de hogy élvezhetetlen lett, az kimondottan elkeserítő. Konkrétan folyik és állományjavító íze van. Kénytelen voltam ezt is házilag előállítani, és bár nem pont olyan, mint a régi jó eredeti, de mégis sokkal finomabb, mint ez a mostani bolti.






Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg túró
1 nagy marék háztartási keksz
5 ek. porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 tojás
2 dl habtejszín
csipet só

elkészítés:


  1. A túrót villával áttörjük és elkeverjük 3 ek cukorral.
  2. A kekszet késes mixerben ledaráljuk és a túróhoz adva alaposan összedolgozzuk.
  3. A tojásokat szétválasztjuk és gőz fölött a sárgájából a maradék cukorral és a tejszínnel együtt selymes krémet főzünk, miközben folyamatosan kevergetjük. Akkor jó, amikor felhabosodik és kezd besűrűsödni.
  4. Ha a krém kihűlt, a túróhoz adjuk és összekeverjük.
  5. A tojásfehérjékből a sóval kemény habot verünk és óvatosan a vaníliás túrókrémhez forgatjuk. Behűtjük.
  6. Eperrel vagy málnával kínáljuk. (1 napnál tovább a nyers tojásfehérje miatt ne tároljuk a krémet! A fehérjét keményre vert tejszínhabbal is helyettesíthetjük.)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése