2012. július 31., kedd

Vaníliás krémtúró házilag





Már ez sem olyan, mint régen! Semmi sem olyan! Úgy tűnik végérvényesen elindultam az öregedés útján, ha már én is ilyeneket mondok. De most komolyan – a '80-as években minden sokkal finomabb volt, még a '90-es években is lehetett találni olyan dolgokat, amiken nem változtattak semmit.
Sajnos a vaníliás krémtúrót sem kímélte ez az értelmetlen újítás-mánia. Előbb a Túró Rudi, most meg ez. Arról már nem is beszélve, hogy csökkentették a dobozban lévő mennyiséget – ami persze eredetileg sem volt valami sok, de hogy élvezhetetlen lett, az kimondottan elkeserítő. Konkrétan folyik és állományjavító íze van. Kénytelen voltam ezt is házilag előállítani, és bár nem pont olyan, mint a régi jó eredeti, de mégis sokkal finomabb, mint ez a mostani bolti.




Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg túró
1 nagy marék háztartási keksz
5 ek. porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 tojás
2 dl habtejszín

elkészítés:
  1. A túrót villával áttörjük, elkeverjük 3 evőkanál cukorral, majd hozzádolgozzuk a késes aprítóval ledarált kekszet.
  2. A tojássárgájákat a többi cukorral és a tejszínnel fém tálba tesszük, és gőz fölé állítva, folyamatosan kevergetve, selymes krémmé főzzük. Amikor felhabosodik és kezd besűrűsödni, elzárjuk alatta a lángot, és a krémet kihűtjük.
  3. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan a vaníliás túrókrémhez forgatjuk. Behűtjük, majd eper- vagy málnaszemekkel díszítve kínáljuk. (1 napnál tovább ne tároljuk! Tojásfehérje helyett tejszínhabbal is készíthetjük.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése