2012. július 31., kedd

Nutella torta vaníliás tejkrémmel





Egy Nutellás receptjátékra ezzel a tortával neveztem be, amikor még gyerekcipőben járt a sütési tudományom. Akkor különdíjat kaptam érte. Sőt, amikor valaki más is elkészítette, és megkóstoltatta azt egy neves étterem cukrászával, a tortám akkor nagy dicséretet kapott. Meg is lepett a dolog, de nagyon örültem neki.
Az alaptészta akkori gyávaságom eredményeként - mivel még nem mertem fejlesztgetni, nehogy elronstak valamit - megegyezik a Sport muffinoméval, csak ebben nincs Sport szelet. Sokak körében népszerű sütemény lett, ami kimondottan hízelgő számomra.
Amennyiben a vaníliás krémet snassznak ítéljük, cukorral kikevert vajas krémet vagy tejszínhabot is csempészhetünk bele. Megítélésem szerint így még dobhatunk rajta egyet.


Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

Tésztához:
23 dkg liszt
2 és fél ek cukrozatlan kakaópor
2 tk sütőpor
kevés szódabikarbóna (elmaradhat)
8 dkg dió
10 dkg mazsola
2 tojás
14 dkg cukor
2 pohár (175g-os) natúr joghurt
1 dl napraforgóolaj
vaj a forma kikenéséhez

Nutellás krémhez:
3 dl tej
2 és fél ek étkezési keményítő
2 csapott ek cukor
4 ek Nutella

Vaníliás tejkrémhez:
3 dl tej
2 és fél ek étkezési keményítő
3 ek cukor
1 rúd vanília kikapart magja

Díszítéshez:
2 dkg vágott mandula

elkészítés:

  1. A lisztet a kakaóporral, a sütőporral és a szódabikarbónával jól elkeverjük, a mazsolát és az apróra vágott diót is beleforgatjuk, majd ezt a lisztes keveréket egy konyhai mérleg segítségével megfelezzük.
  2. 1 tojást 7 dkg cukorral kicsit kikeverünk, 0,5 deci olajat és 1 pohár joghurtot öntünk hozzá, összekeverjük, majd beleöntjük a már megfelezett lisztes keverék egyik adagját. Jól összedolgozzuk.
  3. A kis kapcsos tortaformát kivajazzuk, beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben megsütjük. A másik adag tésztával ugyanígy járunk el.
  4. Ha a tészták kihűltek, megfelezzük őket (a 2. adag tészta akár egyben is maradhat, mint nálam; így 3 tortalap lesz).
  5. A Nutellás krémhez a 3 dl tejet a keményítővel és a cukorral kis lángon sűrű krémmé főzzük, majd belekeverjük a Nutellát. Hűlés közben többször is megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be.
  6. A másik krémhez szintén besűrítjük a cukros tejet, de előzőleg beletesszük a vaníliarúd kikapart magját és a vanília esszenciát. Hűlni hagyjuk.
  7. Ha a krémek kihűltek, (3 tortalap esetén) az egyik tortalapot először a Nutellás krémmel kenjük meg (a torta oldalának és tetejének kenéséhez kb. 3 evőkanálnyit félreteszünk), majd rátesszük a tészta másik felét. Ezután a vaníliás krém következik, amit a 3. tortalappal beborítunk.
  8. A kimaradt Nutellás krémmel vékonyan bekenjük a tortát, majd pirított mandulával megszórjuk a tetejét. 1 órán át hűvös helyen dermedni hagyjuk.

sütési hőfok: 180° C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 2x35 perc






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése