2012. július 31., kedd

Nutella torta vaníliás tejkrémmel





Egy Nutellás receptjátékra ezzel a tortával neveztem be, amikor még gyerekcipőben járt a sütési tudományom. Akkor különdíjat kaptam érte. Sőt, amikor valaki más is elkészítette, és megkóstoltatta azt egy neves étterem cukrászával, a tortám akkor nagy dicséretet kapott. Meg is lepett a dolog, de nagyon örültem neki.
Az alaptészta akkori gyávaságom eredményeként - mivel még nem mertem fejlesztgetni, nehogy elronstak valamit - megegyezik a Sport muffinoméval, csak ebben nincs Sport szelet. Sokak körében népszerű sütemény lett, ami kimondottan hízelgő számomra.
Amennyiben a vaníliás krémet snassznak ítéljük, cukorral kikevert vajas krémet vagy tejszínhabot is csempészhetünk bele. Megítélésem szerint így még dobhatunk rajta egyet. 

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

Tésztához:
23 dkg liszt
2 és fél ek. cukrozatlan kakaópor
2 tk. sütőpor
kevés szódabikarbóna (elmaradhat)
8 dkg dió
10 dkg mazsola
2 tojás
14 dkg cukor
2 pohár (2x175g) natúr joghurt
1 dl napraforgóolaj
vaj a formához

Nutellás krémhez:
3 dl tej
2 és fél ek. étkezési keményítő
2 csapott ek. cukor
4 ek. Nutella

Vaníliás tejkrémhez:
3 dl tej
2 és fél ek. étkezési keményítő
3 ek. cukor
1 vaníliarúd kikapart magja
kevés vanília esszencia

Díszítéshez:
2 dkg vágott mandula

elkészítés:

  1. A kakaóporral, sütőporral (szódabikarbónával) vegyített liszthez adjuk a mazsolát, az apróra vágott diót, és a keveréket kétfelé vesszük.
  2. Az egyik tojást kikeverjük a cukor felével, hozzáöntünk 0,5 dl olajat, 1 pohár joghurtot, és hozzádolgozzuk az egyik adag lisztes keveréket.
  3. A tésztamasszát a kivajazott tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A másik adag tésztával ugyanígy járunk el, majd mindkettőt kihűtjük, és 2-2 lapra vágjuk. (Az sem baj, ha csak az egyik tésztát vágjuk ketté.)
  4. A Nutellás krémhez kevés tejben csomómentesre keverjük a keményítőt, és kis lángon, állandó keverés mellett besűrítjük vele a felforralt, cukros tejet. Hozzákeverjük a Nutellát, és hűlni hagyjuk. Közben többször átkeverjük. A vaníliás krémet is az előbbi módon készítjük el.
  5. A Nutellás krémből kiveszünk 3 evőkanálnyit, és félretesszük. A többi krémet rákenjük az egyik tortalapra, rátesszük a másik tortalapot, amire vaníliás krémet kenünk, majd befedjük a 3. tortalappal. (4 tortalap esetén a kétféle krémet kettéosztva kenjük a tésztákra.)
  6. A félretett Nutellás krémmel vékonyan körbekenjük a tortát, és a tetejét megszórjuk pirított mandulával. 1 órát hűvös helyen dermedni hagyjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 2x35 perc





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése