2012. július 31., kedd

Gesztenyekocka





A karácsonyi menü nálunk most olyan ételekből készült, amiket év közben már többször kipróbáltam. Nem akartam kísérletezni, nehogy valamit elrontsak, és ez megmérgezze az Ünnep hangulatát. Csak ez a süti volt újdonság, de mivel minden elemét szeretjük, biztos voltam benne, hogy ezzel nem fogok mellé. A receptet a neten találtam, és tökéletesnek bizonyult. Nem bántam meg a Hulala használatát sem, mert nem csak hogy állati gyorsan fel lehet verni, de nem is esik össze. Tudom, nem egészséges, de nem fogunk belehalni, ha néhanapján efféle áldozatot mutatunk be a szép külalak oltárán. Imádom ezeket a különböző színű rétegeket; szerintem ez a sütemény igazán illik a karácsonyi asztalra.


Hozzávalók 25x19 cm-es tepsihez:

Tésztához:
6 tojás
6-7 ek porcukor
10 dkg olvasztott vaj
6 ek finomliszt
2 ek keserű kakaópor
1/2 cs. sütőpor
kevés vaj és liszt a tepsi kikenéséhez

Krémhez:
50 dkg cukrozott gesztenyemassza
20 dkg puha vaj
20-25 dkg porcukor
1 cs. vanília ízű pudingpor
3 dl tej
2-3 ek rum

Tetejére:
5 dl Hulala vagy habtejszín
1 ek porcukor + 2 cs. Bourbon vaníliás cukor darálva
2 ek keserű kakaópor

elkészítés:
  1. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzácsorgatjuk az olvasztott és langyosra hűlt vajat, és 1-2 percig tovább keverjük.
  2. A lisztet a sütőporral és a kakaóporral elvegyítjük, a tojások fehérjét pedig kemény habbá verjük.
  3. A lisztes keverék 1/3-át a cukros tojásra szitáljuk, a tojáshab 1/3 részét is rákanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk és a többi kakaós lisztet és tojáshabot is 2 részletben a masszához keverjük.
  4. Egy tepsit kivajazunk-kilisztezünk, a tésztát belesimítjuk és megsütjük, majd miután kihűlt, 2 lapra vágjuk. (Akinek van 30x30-as tepsije, az abban süsse meg, mert akkor nem kell félbevágni a tésztát.)
  5. A krémhez a pudingport a tejben, 10 dkg cukorral ízesítve sűrűre főzzük és langyosra hűtjük.
  6. A vajat előbb magában, majd a maradék cukorral kikeverjük, összeforgatjuk a villával áttört gesztenyemasszával, majd simára keverjük benne a pudingot és rummal ízesítjük.
  7. A krémet megfelezzük és szép egyenletesen eloszlatjuk a tésztalapokon.
  8. A Hulalát (vagy a habtejszínt 1 cs. habfixálóval) félig felverjük, a cukrokat is hozzáadva kemény habbá verjük, rásimítjuk a krémre és 1 órán át hűtőben dermesztjük.
  9. A süteményt forró vízbe mártott késsel egyforma kockákra vágjuk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése