2012. július 31., kedd

Gesztenyekocka





A karácsonyi menü nálunk most olyan ételekből készült, amiket év közben már többször kipróbáltam. Nem akartam kísérletezni, nehogy valamit elrontsak, és ez megmérgezze az Ünnep hangulatát. Csak ez a süti volt újdonság, de mivel minden elemét szeretjük, biztos voltam benne, hogy ezzel nem fogok mellé. A receptet a neten találtam, és tökéletesnek bizonyult. Nem bántam meg a Hulala használatát sem, mert nem csak hogy állati gyorsan fel lehet verni, de nem is esik össze. Tudom, nem egészséges, de nem fogunk belehalni, ha néhanapján efféle áldozatot mutatunk be a szép külalak oltárán. Imádom ezeket a különböző színű rétegeket; szerintem ez a sütemény igazán illik a karácsonyi asztalra.

Hozzávalók 25x19 cm-es tepsihez:

Tésztához:
6 tojás
6-7 ek. porcukor
10 dkg olvasztott vaj
6 ek. finomliszt
2 ek. keserű kakaópor
1/2 cs. sütőpor
kevés vaj és liszt a tepsihez

Krémhez:
50 dkg cukrozott gesztenyemassza
20 dkg puha vaj
20-25 dkg porcukor
1 cs. vaníliaízű pudingpor
3 dl tej
2-3 ek. rum

Tetejére:
5 dl zsíros tejszín (vagy Hulala)
1 ek. porcukor

2 cs. Bourbon vaníliás cukor darálva
2 ek. keserű kakaópor

elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a langyosra hűlt, olvasztott vajat, és felváltva beleforgatjuk a sütőporral, a kakaóporral elvegyített lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét. 
  2. A tésztát a kivajazott, liszttel behintett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Miután kihűlt, 2 lapra vágjuk. (30x30-as tepsiben való sütés esetén nem kell félbevágni a tésztát.)  
  3. A krémhez a pudingport a fele adag cukorral ízesített tejben sűrűre főzzük, majd langyosra hűtjük.
  4. A vajat kikeverjük a többi cukorral, a rummal, összeforgatjuk az áttört gesztenyemasszával, és hozzákeverjük a pudingot. A krémet megfelezzük, és egyenletesen eloszlatjuk a tésztalapokon.  
  5. A tejszínt a cukrokkal kemény habbá verjük, kétfelé vesszük, és adagonként rásimítjuk a krémmel megkent tésztalapokra. 1 órát hűtőben dermesztjük, majd a süteményt forró vízbe mártogatott, mindig szárazra törölt késsel egyforma kockákra vágjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 25 perc





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése